Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Wymagania dla pomieszczeń socjalnych w miejscu pracy 2018

Jak powinno wyglądać zaplecze socjalne dla pracowników?

zaplecze kuchenne w biurzeOrganizacja miejsca pracy to rzecz istotna z punktu widzenia dobrego samopoczucia i komfortu pracowników, niezależnie od tego jaką pracę wykonują. Chodzi o zaaranżowanie pomieszczenia socjalnego. To miejsce, gdzie pracownicy będą mogli odpocząć w czasie przerwy, przygotować sobie posiłek, coś do picia itp. Wedle przepisów prawa jest wymogiem by pracodawca stworzył takie miejsce dla swoich podwładnych. W biurach najczęściej są to niewielkie aneksy kuchenne, wyposażone w umywalkę dla możliwości utrzymania higieny oraz sprzętu typu lodówka, czajnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa i ewentualnie inne niezbędne wyposażenie.


JAK WYDZIELIĆ MIEJSCE NA POMIESZCZENIE SOCJALNE?


Aneks kuchenny w biurze ma nieco inne znaczenie niż w domu. Ma być urządzony funkcjonalnie a często ma bardzo minimalistyczny wygląd z uwagi na to, że warunki nie pozwalają na większe pomieszczenie. Nierzadko zachodzi konieczność by z powierzchni biurowej wydzielić jeszcze jedno pomieszczenie. Zrobić to można z łatwością, wykorzystując lekką konstrukcję i stawiając ścianki działowe. Za nimi ukryje się pomieszczenie, gdzie szybko będzie można przyrządzić kawę bądź herbatę, także dla kontrahentów przyjmowanych w biurze. Jest to bardzo podobna sytuacja jak w przypadku organizacji aneksu kuchennego w kawalerce czy też stworzenie kącika kuchennego w przedpokoju. Jedyna różnica polega na wyposażeniu i przeznaczeniu małej kuchni.


PRZEPISY BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY


A co do wymogów także stosuje się nieco inne przepisy. Pomieszczenie socjalne dla pracowników biurowych jest wymogiem określonym w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Z ustawy wynika, że pracodawca jest zobowiązany do zaopatrzenia pracowników w napoje i środki higieny osobistej, jak też urządzenia higieniczno-sanitarne. Wielkość i rodzaj tych ostatnich zależne są od liczby zatrudnionych w firmie pracowników. Poza tym czynnikiem determinującym wyposażenie pomieszczenia socjalnego jest rodzaj wykonywanej pracy i warunki jej wykonywania.

ANEKS KUCHENNY W MIEJSCU PRACY

Dla pracowników biurowych szczególne znaczenie ma właśnie kącik kuchenny, ponieważ takie pomieszczenia jak umywalnie, pralnie itp. nie są tutaj brane pod uwagę. Meble do aneksu kuchennego w biurze dobiera się podobnie jak te, które pojawią się w naszym domu. Generalną zasadą jest ich praktyczny charakter i łatwość w utrzymaniu czystości. Nie powinny zajmować zbyt wiele miejsca toteż wybieramy tylko konieczne elementy zabudowy.

Udostępnij na: